1)فارسی بودن دادخواست؛
2)استفاده از برگ چاپی مخصوص؛
3)تاریخ تقدیم؛ تاریخ تقدیم دادخواست باید شمسی و با تمام حروف نوشته شود. تاریخ تقدیم دادخواست اهمیت ویژه ای دارد، لذا مدیر دفتر دادگاه بلافاصله پس از تقدیم دادخواست باید آن را ثبت کند و رسیدی مشتمل بر نام خواهان و تاریخ تسلیم (روز و ماه و سال) را با ذکر شماره ثبت به تقدیم کننده دادخواست بدهد و در روی کلیه برگ های دادخواست تاریخ تسلیم را قید کند. تاریخ رسید دادخواست به دفتر، تاریخ اقامه دعوا محسوب میشود

4)مشخصات خواهان؛ در دادخواست باید نام، نام خوانوادگی و نام پدر، اقامتگاه و شغل خواهان و وکیل او (در صورتی که دادخواست را وکیل داده باشد) واضح نوشته شود. تخلف از این شرط موجب رد دادخواست میشود ولی اگر خواهان شخص معروفی باشد و نام پدر یا شغل او در دادخواست از قلم افتاده باشد این نقص دادخواست را از اعتبار ساقط نمیکند رویه قضایی هم موید این نظر است. اقامتگاه باید با تمام خصوصیات از قبیل شهر و منطقه و خیابان فرعی نوشته شود تا ابلاغ به سهولت ممکن باشد. در مورد شرکتها و سایر اشخاص حقوقی بدیهی است که اقامتگاه آنها همان مرکز اصلی شرکت یا محل اداره بنگاه است.

5)مشخصات خوانده؛ تعیین مشخصات خوانده برای این است که هویت خوانده معلوم بوده تا در پیدا کردن او و رساندن دادخواست دچار مشکل نشود. تخلف از این شرط نیز موجب توقیف از دادخواست میشود.

6) تعین بهای خواسته؛ خواهان باید بهای خواسته را تعیین کند مگر آن که تعیین بها ممکن نبوده و یا خواسته مالی نباشد. خواسته دعوا ممکن است مستقیما مطالبه اموال باشد، که در این صورت دعوا را دعوای مالی گویند، و یا ممکن است که موضوع دعوا مطالبه اموال نباشد گرچه به طور غیر مستقیم منجر به وصول مال شود (مثل دادحواست تمکین) که در این صورت دعوا را دعوای غیر مالی گویند. ارزیابی خواسته به ترتیب زیر انجام میگیرد:
الف) اگر خواسته پول رایج ایران باشد بهای آن عبارتند از مبلغ معین در دادخواست است و اگر پول خارجی باشد ارزیابی آن به نرخ رسمی در تاریخ تقدیم دادخواست بهای خواسته محسوب میشود؛
ب) در صورت اجتماع خواهان در یک دعوا بهای خواسته هر یک از خواهان مساوی با حاصل جمع سهام همه آنها در دعوا است؛
ج) در دعاوی راجع به منافع و حقوقی که باید در مواعد معینه استیفاء و یا پرداخت شود بهای خواسته شده حاصل جمع منافعی است که مدعی خود را ذیحق در مطالبه آن میداند؛
د) در دعاوی راجع به اموال غیر منقول بهای خواسته مبلغی است که مدعی در دادخواست معین کرده و مدعی علیه تا اولین جلسه دادرسی اختصاری آن را تکذیب نکرده است؛
 

7)شرح دعوا؛ مقصود این است که خواهان منشاء و مبنای ادعای خود را با ذکر تمام ادله و وسایلی که خواهان برای اثبات ادعای خود دارد از اسناد و نوشتجات و اطلاع مطلعین و غیره معین کرده و رابطه حقوقی خود را با خوانده شرح دهد تا دادرس اساس استحقاق خواهان را با توجه به قانون مربوط احراز کرده و به موجب آن حکم کند. هر یک از این ادله و وسائل اثبات دعوا که مورد استناد قرار می گیرد باید جدا جدا تذکر داده شود. نظم و ترتیب ادله اهمیت دارد و قانون مخصوصا آن را تاکید کرده و می گوید ادله اثبات دعوا باید به ترتیب و واضح نوشته شود.

8)خواسته؛ باید دانست که حق خواستنی است نه دادنی، به این معنی که دادگاه نمی تواند حکم به اجرا حق و تصدیق به امری بنماید مگر این که از او درخواست شود. درخواست خواهان شامل اصل خواسته خسارت وارده از قبیل هزینه دادرسی و حق وکالت و غیره میشود.
9)امضاء؛ مطابق ماده 78 قانون آ.د.م دادخواست دهنده باید زیر دادخواست را امضاء کند در صورت عجز از امضاء، مهر و اثر انگشت خود را بزند و شخص معتمدی مهر یا اثر انگشت او را گواهی کند.
10) پیوست‌های دادخواست؛ مدعی باید رونوشت یا عکس یا گراور اسناد خود را پیوست دادخواست بکند. رونوشت یا عکس یا گراور باید خوانا و مطالب آن باید با اصل گواهی شده باشد. مقصود از گواهی آن است که دفتر دادگاهی که دادخواست به آنها داده می شود یا دفتر یکی از دادگاههای دیگر یا یکی از ادارات ثبت اسناد یا دفتر اسناد رسمی و در جائی که هیچ یک از آنها نبود بخشدار محل یا یکی از ادارات دولتی مطابقت آن را با اصل گواهی انجام دهد.

11) عدد نسخه های دادخواست؛ داداخواست و کلیه ی برگهای پیوست به آن باید در دو نسخه و در صورت تعدد مدعی علیه به عده آنها علاوه بر یک نسخه باشد. برای این که همیشه یک نسخه باید در پرونده دعوا بایگانی و نسخه دیگر یا نسخه های المثنی در موقع ابلاغ به خوانده یا خوانده ها یا کسی که به جای خوانده طرف ابلاغ واقع میشود تسلیم گردد.
12)هزینه دادخواست و پیوستهای آن؛ هزینه ای که به دادخواستها تعلق میگیرد به سه قسم است:

1) هزینه برگ‌هایی که برای دادخواستهای کتبی یا شفاهی به دادگاه داده میشود.
2) هزینه حکم که در موقع دادن دادخواست باید داده شود.
3) هزینه دفتر که به پیوست های دادخواست از بابت گواهی مطابقت رونوشت با اصل تعلق میگیرد


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:


موضوعات مرتبط: در دعاوی ، ،
برچسب‌ها:

تاریخ : 17 / 12 / 1394برچسب:قواعد شکلی دادخواست, | نويسنده : سید رضا پورموسوی |

.: :.